Дивовижна казка нічного музею

Нічна екскурсія для письменників та гостей фестивалю в Музей бурштину та Музей У.Самчука, м.Рівне, 18.05.2013. Так це зазначалося в Програмі «Дивокраю». А насправді…

IMG_5785s

…в дивовижному особняку під мерехтіння свічок та цокіт друкарської машинки вас зустрічає Улас Самчук, разом з його Музою ви співаєте пісні, видивляєтеся бурштинових янголів-охоронців, дізнаєтеся про застиглий палаючий «Амбер» і запалюєтесь бажанням повернутися сюди знову.

IMG_6449

Пізній вечір головного фестивального дня збирає учасників. Інформація про «подвійність» екскурсії для більшості лишилася у тіні інших подій, загалом чекали на бурштинову «розраду». Письменників такий «тематичний доданок» як Музей Уласа Самчука заінтригував, але що там робити вночі?? …цокіт друкарської машинки, постать за письмовим столом… На мить (а може й довше?) всі відчули переміщення у часі.

– Хто завітав до нас цієї пізньої години? – мовив …Улас, вітаючись з нами.

– Мурашки пробігли, – зізнавався пізніше Сергій Гридін.

Олександр Булига, директор Обласного краєзнавчого музею, «проживає письменницький вечір» в образі Уласа Самчука для особливих гостей – письменників. Гостям звідусіль розповідає про історичний Волинський край, роки творчості. Напівтемрява. Відчувається повернення часу)

IMG_6464s

Стук в двері.

– Хто у вечірню пізню пору осяває душу письменника, творця?..

Музою вечора є Катерина Гавловська, чудова …співачка, музикант і найчарівніший старший співробітник музею! Що СПІВАЛИ разом і як це було – поки секрет! відчуйте самі при нагоді!)

IMG_6482

Вечірній бурштин у нічній бурштиновій столиці. Продовження казки розчиняєвсіх у часі емоцій. Кімната сонячних бурштинових янголів, що на сторожі обох світів – твого емоційного та музейного, поза просторового, з вогниками міста за нічним вікном. Що співалося-танцювалося у цій залі – не передати, бо треба відчути!

 

IMG_6481

 

Особняк-музей вражає не менш ніж експозиції. Безліч кімнат, парадні сходи, литво, праворуч-ліворуч люстра до стелі, свічки…

IMG_6505

IMG_6506

Фрагменти Дискавері-фільму про палаючий камінь-бурштин «Amber» повертає реалії, але залишає серце у казці. Здається, у нашого чарівника і мага для того особливі «янгольські крила»!

IMG_6510

Дарма, що тут зазвичай засідає наукове товариство Будинку вчених та відбуваються творчі презентації. Тут по-справжньому оновлюєш себе і повертаєшся із Задзеркалля з відчуттям, що Янгол-охоронець поруч.

IMG_6523і

Казка зачиняється до світанку)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *