Читацька конференція “Краще. Сучасне. Дитяче”

Кількаденний літературний фестиваль не може обійтися без конференції. На Дивокраї в Рівному вона була: дитяча, письменницька.
Тема кращого, сучасного, дитячого хвилює обидві сторони процесу читання – авторів та читачів. Тож варто почути одне одних, вести розмову на рівних.
З таких позицій організували конференцію бібліотекарі Рівненської обласної бібліотеки для дітей під керівництвом Лариси Лісової. На сцені чередувалися виступи письменників – місцевих та з різних куточків країни, розповіді дітей про улюблені твори та їх авторів. Звітували діти-учасники та керівники творчих гуртків та проектів, які вдалося віднайти в Рівному, що мають стосунок до творчого розвитку читачів і виховання любові до книги.

379582_612151345462488_372069981_n

Вперше було презентовано гурток “Рукописна книжечка” (керівник Олекандр Юрійович Кузьмич, Міський центр творчості учнівської молоді). За три роки творчої роботи школярі-початківці оволоділи цікавими творчими глибинами книготворення та авторства: вони пізнають каліграфію та живе слово, вивчають художню стилістику рукотворної книги та акровіршів, розуміють мудрість і призначення друкованого слова. Роботи гуртківців впродовж фестивалю представлено в бібліотеці Палацу дітей та молоді.

IMG_6260

Перший виступ на поважній сцені – визнання та досвід для подальшого творчого зростання. До слова долучалися юні автори, кращі читачі обласних бібліотек. При всій серйозності виступів вдалося створити атмосферу невимушеності завдяки театральним аксесуарам – капелюшкам та маскам: не дарма подія відбувалася у глядацькій залі Рівненського обласного академічного театру ляльок!

Виступи рівненських письменників та видавців презентували місцеві новинки для дітей, втім критичний огляд від Вікторії Клементовської цікаво було почути і дорослим, і дітям, аби розуміти – дитячий автор це серйозно.
Олена Медведєва представила авторські артбуки – свої та сина Андрія, роботи були неодноразовими призерами творчих конкурсів в країні: найскладніша і найдорожча – бісерна книга.Слово від освітян про краще, дитяче сучасне – що читають, що згадують, про що варто знати – отримали вчителі, керівники творчих проектів, представник Управління освіти.

IMG_6263

До конференції фестивалю долучилися письменники Сашко Дерманський, Сергій Гридін, Ірина Мацко, Оксана Кротюк, Катя Єгорушкіна, Євгенія Пірог, Любов Новікова-Бемм, Алла Лимич-Войнарович, Вікторія Клементовська, інші письменники рівненщини, представники державних управлінь освіти та соціальних служб, бібліотекарі міста, керівники творчих проектів, батьки, школярі.

Втішила юних читачів можливість обирати у подарунок чудові книжки “Видавництва Старого Лева”, за що особлива вдячність організаторів фестивалю!
Краще, сучасне, дитяче читання – то сила!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *